<h2>Κέντρο Ιατρικής Εμβρύου</h2><p>Νικολετάκης Χ.Γεώργιος</p> <h2>Κέντρο Ιατρικής Εμβρύου</h2><p>Νικολετάκης Χ.Γεώργιος</p> <h2>Κέντρο Ιατρικής Εμβρύου</h2><p>Νικολετάκης Χ.Γεώργιος</p>
Previous Next
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη
1ο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
 
Οι χαρές είναι πάρα πολλές, όταν ανακαλύπτεις πως είσαι έγκυος! Αρχικά, είναι η προσμονή και ο ενθουσιασμός καθώς συναντάς ένα ένα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης – ξεκινώντας από την καθυστέρηση της περιόδου, το πρήξιμο του στήθους, την κούραση κλπ. Μπορεί να έχουν εμφανιστεί οι πρωινές ναυτίες, μα αυτό είναι το λιγότερο! Είστε ήδη έγκυος και όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν τόσο ασήμαντα μπροστά σε αυτό το μεγάλο γεγονός.
 
Όταν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε το τεστ, είστε σχεδόν σίγουρες για την εγκυμοσύνη, και ο ενθουσιασμός σας δεν περιγράφεται. Το γεγονός ότι ταλαιπωρείστε από συχνοουρία, ή εμετούς δεν σας πτοεί καθόλου – τουλάχιστον τις περισσότερες φορές! Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, τα οποία οφείλονται κυρίως στις ορμόνες.
 
Για να τα συνοψίζουμε, το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προσφέρει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό μα παράλληλα και τη μεγαλύτερη δυσκολία – ίσως. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το ίδιο και κάθε γυναίκα. Μπορεί να σας προκύψουν όλα ή μόνο ένα από τα συμπτώματα που αναφέραμε, μπορεί και κάποιο εντελώς διαφορετικό. Ένα πράγμα θα ήταν καλό να θυμάστε, αν κάτι σας φανεί ασυνήθιστο, τότε συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
 
Τι να περιμένετε
 
Με το που διαπιστώσετε την εγκυμοσύνη σας, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κανονίσετε μια συνάντηση με το γιατρό σας. Αυτός θα κάνει μια γενική διάγνωση για την κατάστασή σας και θα σας παραπέμψει να κάνετε κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που περιλαμβάνονται στον προγεννητικό έλεγχο. Θα σας ενημερώσει επίσης για την πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), η οποία τυπικά προκύπτει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας.
 
Σε αυτή τη συνάντηση, είναι σύνηθες ο γιατρός να σας συστήσει να πάρετε κάποια συμπληρώματα ή βιταμίνες, όπως φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως αυτά τα συμπληρώματα οξύνουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της ζαλάδας. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε πως ο οργανισμός σας έχει απόλυτη ανάγκη αυτά τα συμπληρώματα και καλό θα ήταν να μην παραλείπετε να τα πάρετε. Ωστόσο συζητήστε με το γιατρό σας για την πρόσληψη αυτών των βιταμινών από τις τροφές που τρώτε. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα πίνακα με τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα και τις πηγές τροφών απ’ όπου μπορείτε να τις πάρετε.
 
Η ναυτία είναι ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου. Συνήθως παρουσιάζεται κατά τις πρωινές ώρες, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο. Αν και η πρόσληψη βάρους ξεκινά κυρίως από το τέλος αυτού του τριμήνου, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποιες μικροαλλαγές στο σώμα σας, χωρίς αυτό να σημαίνει και αλλαγή στο μέγεθος των ρούχων σας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε μια καλή διατροφή η οποία είναι απαραίτητη για εσάς και το μωρό σας. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε κάποιο πρόγραμμα εξάσκησης, πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
 
2o Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
 
Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτελεί μια περίοδο γεμάτη δραστηριότητα για τη μητέρα και το μωρό. Το μωρό σας αναπτύσσεται ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες, και εσείς θα νοιώθετε πιο ενεργητική απ’ ότι συνήθως. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διάθεσή της μητέρας να ετοιμαστεί για το μωρό της. Η κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία με διαφορετικό τρόπο, και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα επίπεδα των ορμονών της όπως και με την έφεση που είχε πάντοτε για οργάνωση, σχεδιασμό κλπ. Αυτό το τρίμηνο είναι συνήθως η περίοδος που οι μητέρες, ξεκινούν αγορές, τακτοποιούν και ετοιμάζουν το χώρο που θα υποδεχτούν το μωρό τους και γενικώς ετοιμάζονται για τον ερχομό του νέου μέλους.
 
Πολλές γυναίκες αισθάνονται σαν να έχουν υπερδυνάμεις αυτό το διάστημα. Ύστερα από ένα τρίμηνο αδιαθεσίας, επανακτούν τελικά τις δυνάμεις τους και αισθάνονται όπως και πρώτα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας αυτό το διάστημα, και να μην το παρακάνετε. Μην παραπλανιέστε από την επανάκτηση των δυνάμεών σας, γιατί η εγκυμοσύνη σας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μη σηκώνετε βάρη και μην κάνετε βαριές δουλειές. Κανείς δεν θα ήθελε να κάνετε κακό σ’ εσάς ή στο μωρό σας.
 
Σε αυτό το τρίμηνο είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η όρεξή σας για φαγητό. Θυμηθείτε πως πρέπει να κάνετε μια υγιεινή διατροφή σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Έρευνες έχουν δείξει, πως τα κιλά της εγκυμοσύνης χάνονται ευκολότερα όταν έχει τηρηθεί μια καλή διατροφή από την αρχή ως το τέλος. Αποφύγετε τα γλυκά γιατί ο διαβήτης κύησης παραμονεύει αυτό το τρίμηνο. Είναι σχεδόν απαραίτητο να κάνετε μια καμπύλη ζαχάρου αυτή την περίοδο, για να δει ο γιατρός σας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αν είχατε πρόβλημα διαβήτη και πριν την εγκυμοσύνη πρέπει να το συζητήσετε εγκαίρως με το γιατρό σας. Σε αυτό το τρίμηνο το μωρό σας μεγαλώνει ραγδαία. Όσο αυτό μεγαλώνει σε μέγεθος, τόσο εσείς θα βλέπετε την κοιλιά σας να φουσκώνει. Οι άλλοι θα αναγνωρίζουν την εγκυμοσύνη σας και θα μοιράζονται μαζί σας τη χαρά. Ίσως ήρθε ο καιρός να προμηθευτείτε ρούχα εγκυμοσύνης, μιας και τα παλιά σας ρούχα ίσως σας στενεύουν.
 
Όσο περνάει ο καιρός και η κοιλιά σας μεγαλώνει θα αρχίσετε να δυσκολεύεστε στον ύπνο. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν μαξιλάρια κάτω από την μέση, για να μπορέσουν να βολευτούν καλύτερα. Άλλες πάλι βάζουν πολλά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι ώστε να ανακουφίζονται από τις καούρες. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς θα αισθάνεστε την ημέρα. Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας για να τον απολαύσετε.
 
3o Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
 
Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι μάλλον το πιο κουραστικό, μα παράλληλα και πιο χαρούμενο. Έχετε ήδη ξεκινήσει να συνειδητοποιείτε πως ένα νέο μέλος θα προστεθεί στην οικογένειά σας. Αυτή είναι και η περίοδος που ο σύζυγος και τα υπόλοιπα παιδιά σας – αν έχετε, θα δεθούν περισσότερο με το μωρό σας.
 
Το έμβρυο είναι σχεδόν σχηματισμένο σε αυτό το στάδιο, και απλά παίρνει βάρος για να γίνει ένα δυνατό και υγιές νεογέννητο μωράκι. Μέρα με την ημέρα το μωρό σας δυσκολεύεται να κινηθεί λόγω έλλειψης
χώρου και αρχίζει να πιέζει την κύστη και τη λεκάνη σας. Πολύ πιθανό να έχετε πόνους στην πλάτη και τη μέση σας, οι οποίοι σας προκαλούν δυσφορία και ίσως μεγαλύτερη ανυπομονησία για τον τοκετό.
Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε και μην στέκεστε για πολλή ώρα όρθια. Συγκεντρωθείτε στο πως θα αποκτήσετε ένα υγιέστατο μωρό και στις χαρές του ερχομού του νέου μέλους στην οικογένειά σας. Η εγκυμοσύνη
σας θα φτάσει σύντομα στο τέλος της.
 
Σε αυτό το στάδιο πρέπει να ετοιμαστείτε για τον τοκετό. Φτιάξτε μια λίστα με τα τελευταία ψώνια που πρέπει να κάνετε. Ετοιμάστε το δωμάτιο του μωρού σας. Είναι σίγουρο πως θέλετε να είναι όλα στην
εντέλεια όταν τα έρθει το αγγελούδι σας στο σπίτι. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Ίσως είναι δύσκολο στην κατάστασή σας να μπορέσετε να τα κάνετε όλα μόνη. Ετοιμάστε τη βαλίτσα σας
(κάντε κλικ εδώ για να δείτε τι πρέπει να περιέχει η βαλίτσα για το μαιευτήριο) και βάλτε την σε ένα μέρος εύκολα προσβάσιμο. Κάντε ένα πλάνο για το ποιον θα ειδοποιήσετε εκείνη τη ώρα, ποιος θα σας
μεταφέρει στο μαιευτήριο, ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε. Ενημερώστε τους ανθρώπους που θα σας μεταφέρουν στο μαιευτήριο για το πλάνο που έχετε φτιάξει. Δεν γνωρίζετε ποια στιγμή θα ξεκινήσει ο τοκετός.
 
Τελικά, είναι μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Περάσατε τις δυσκολίες του πρώτου και δεύτερου τριμήνου και όλες οι προετοιμασίες έχουν γίνει. Γνωρίζετε ότι το μωρό σας
μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και το αισθάνεστε να κινείτε. Τώρα πλέον ήρθε η ώρα να καθίσετε και να περιμένετε τη στιγμή που θα γίνετε μητέρα. Η στιγμή αυτή είναι πολύ κοντά! Απολαύστε την!